top of page

Supervizija. Paklausite, kas čia tokio super?


Labai dažnai, kai supažindinu seminarų dalyvius ar organizacijų komandas su supervizja, pajuntu pasipriešinimą ir išgirstu klausimus: kas čia tokio super? Ir ko aš juos tokio super išmokysiu?

Būna didelis nusivylimas, kai atsakau, kad nieko super nebus ir kad neketinu jų nieko išmokyti...

Supervizija yra tai, kuo gyvena komanda: kas ją neramina, kas trukdo veikti kartu, ką vertingo komanda turi, bet nepastebi, kaip komanda ne/pasidalina atsakomybėmis ir kur nori būti po kelių metų kartu. Apie ką bus supervizija - tai komandos (ar individualių) klientų atsineštos temos. Kartais labai daug klausimų vieni kitiems, o kartais - labai daug atsakymų ir sprendimų.

Kai komanda nugali pasipriešinimą naujovei ir priima supervizorių, labai gera jausti ir matyti, kaip vieno asmens iš išorės dalyvavimas gali įtakoti komandos buvimo kartu procesą: į diskusijas įnešti konstruktyvumo, kalbėtis atvirai, įvardinti nepatogius dalykus, atspindėti komandą ir jos nuotaikas. Ir svarbiausia - įgalinti komandą priimti sprendimus ir juos įgyvendinti.

Žodžio supervizija reikšmė

Lotynų kalboje super reiškia ant, viršuje; o vizija (visio) - matymas, regėjimas.

Man supervizijos esmę atskeleidžia šis vaizdinys: įkopę į kalną pamatome visumą, visą paveikslą: kas arti ir kas toli. Jei esame kalno papėdeje, matome tik mažą dalelę viso paveikslo. Supervizija - lyg žvelgimas nuo kalno į savo situaciją ir santykius. Supervizijos procese geriau pamatai/ suvoki tiek save, tiek komandą, tiek visą organizaciją. Kai mes patys būname pervargę, supykę, nejudame į priekį, nematome jokių kitų galimybių (čia primena stovėjimą kalno papėdeje).

Supervizija gali mus išjudinti, suteikti naujų matymo krypčių ir atrasti naujų bendrų taškų tiek su kolegomis, tiek su pačia organizacija.

Čia trumpa įžanga apie superviziją.

Ir mano pirmas kuklus įrašas šiame blog'e.

Pradedu rašyti šį dienoraštį, nes sulaukiu daug klausimų apie superviziją, kaip ji vyksta, taip pat apie jos poveikį. Norisi užsirašinėti savo mintis ir patirtis, norisi tuo dalintis, nes dalyvauju svarbiuose procesuose ir matau, kaip supervizija stiprina darbuotojus ir vadovus, komandas ir organizacijas.

Kviečiu karts nuo karto užsukti į mano blog'ą! :)

Temos bus susijusios su profesiniais santykiais, savo kelio paieškomis, vadovavimu, komandos stiprinimu ir organizacijos valdymu, perdegimo sindromu, etc.

Širdingai kviečiu klausti, diskutuoti, rašyti atsiliepimus, pasidalinti mintimis bei patirtimi apie supervizją ir šį blog'ą.

Ačiū, jei perskaitėte iki galo :)

Nuoširdžiai,

Akvilė


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page